de 1 decembrie se serveste "fasolea cu carnati", ca o mancare traditionala romaneasca. deci orice romanca trebuie sa stie sa o faca. si evident ca exista foarte multe retete, fiecare cu stilul ei. eu o sa va prezint o reteta foarte deosebita, extrem de gustoasa, cu care va puteti mandri in fata unor musafiri straini (daca vor ceva traditional romanesc).
strainii raman mereu impresionati de bunatatea mancarurilor noastre traditionale, asa ca avem toate motivele sa fim mandri de arta culinara romaneasca.
vom face o fasole cu legume (ceapa, ardei grasi multicolori si morcov), bine condimentata, servita cu deliciosii carnati de casa romanesti.
ingrediente:
-500 gr de fasole (eu o prefer pe cea pestrita, bobul ramane intreg dupa fierbere)
-o ceapa
-ardei grasi colorati
-un morcov
-suc de rosii
-ulei
-piper
-boia
-cimbru uscat
-sare
-500 gr carnati de casa
-patrunjel verde
-un varf de cutit de bicarbonat
ca orice reteta traditionala, si "fasolea cu carnati" va cere mult timp de pregatire, dar incercati sa respectati etapele pentru a obtine un rezultat deosebit de bun.
fasolea se alege, se spala si se lasa intr-un vas cu apa rece peste noapte. bobul de fasole se va umfla, dublandu-si volumul. a doua zi aruncati apa si scurgeti fasolea.
ca sa reusiti o reteta de fasole trebuie sa stiti un lucru: fasolea se fierbe in 3 ape(la ultima apa adaugati un varf de cutit de bicarbonat).
puneti apa la fiert intr-o oala. adaugati si fasolea si lasati-o sa fiarba 15 minute.
intre timp fierbeti cea de-a doua apa.
in oala cu fasolea, apa se va colora. scurgeti fasolea, aruncati apa.
adaugati fasolea scursa si prefiarta in cea de-a doua apa clocotita.
lasati iar sa fiarba cam 15 minute si aruncati iar apa.
ultima oara va fi prepararea finala. deci acoperiti fasolea cu apa clocotita (nivelul apei sa fie putin peste cel al stratului de fasole). adaugati bicarbonatul. acesta ajuta fierberea si previne indigestia.
caliti ceapa in putin ulei pana devine sticloasa. cand caliti ceapa, presarati sare peste ea, ca sa se inmoaie mai repede.
adaugati morcovul tocat cubulete peste ceapa si continuati sa caliti inca 3 minute.
luati spuma care se formeaza la suprafata.
apoi adaugati legumele prajite (cu uleiul din tigaie).
lasati sa fiarba pana cand toate legumele sunt aproape fierte.
tocati ardeiul cubulete.
adaugati si ardeiul calit usor in mancare si continuati fierberea.
caliti putin jumatate din cantitatea de carnati.
adaugati si carnatii (cu uleiul lor) in oala si lasati-i sa fiarba cu toata mancarea (fasolea va lua un gust nemaipomenit de bun de afumatura si condimente ). condimentati cu sare, piper, cimbru uscat, boia.
intre timp faceti "prajeala"(acesta este termenul popular): prajiti sucul de rosii (cam o ceasca) in putin ulei, pana se ingroasa putin.
adaugati "prajeala" peste fasole.
continuati sa o fierbeti pana cand scade, iar sosul devine legat.
adaugati putin patrunjel tocat inainte de a stinge focul.
se serveste cu carnati prajiti bine, rumeniti frumos pe toate partile, stropita cu uleiul in care s-au prajit carnatii.
garnitura clasica este cea de muraturi, asa ca o portie de castraveciori murati, este mai mult decat binevenita.
aceasta este varianta mai "moderna" de prezentare.
varianta mai clasica:
sa aveti pofta mare! si sa fiti mandri ca sunteti romani!