fatush este o salata tipica bucatariei levantine, foarte colorata, parfumata, sanatoasa si extrem de apetisanta. se serveste cu bucati de lipie rumenite si este formata din diverse verdeturi si legume de sezon, taiate destul de mare. salata fatush este aromatizata cu un dressing foarte racoritor pe baza de ulei de masline extravirgin si lamaie, iar condimentul arabesc sumac ii ofera un plus de aroma acrisoara si o nota specifica orientala.
ingrediente:
-salata romana
-frunze de spanac tanar proaspat(optional)
- 6 rosii
-un castravete mare
-2 lipii
-menta
-patrunjel
-cimbru proaspat(optional)
-ceapa verde
-sare
-sumac
-piper negru (optional)
-ulei de masline
se mai pot adauga :ridichi, ardei si alte legume proaspete (optional)
mai intai punem lipiile pe o tava si le stropim cu ulei de masline.
le coacem la 200 de grade celsius pana cand devin aurii.
spalati toate legumele si verdeturile si scurgeti-le bine.
rupeti frunzele de salata romana si amestecati-le cu spanacul.
tocati multa menta si patrunjel.
pregatiti marinata din 4 linguri de ulei de masline, sucul de lamaie, 2 linguri de otet, o jumatate de lingurita de piper,o lingurita sumac, sare.
taiati felii rosiile, castravetele, ceapa verde in rondele si amestecati-le cu frunzele de salata.
amestecati bine. presarati o lingurita de sumac. adaugati si putin cimbru proaspat.
amestecati iar.
asa arata marinata. turnati jumatate din cantitate peste salata.
rupeti lipiile crocante in bucati si asezatile peste salata.
amestecati iar.
stropiti cu restul de sos. asezati salat fatush intr-un platou si decorati cu felii de ridichi. pudrati inca o data cu sumac, pentru un plus de culoare.
este foarte sanatoasa si aromata. ideala pentru post sau pentru vegetarieni.
pofta buna!