Pulpe de iepure in sos fin de portocale si cimbrisor


 
 
Autor
Iepurele are o carne foarte delicata si dietetica si se preteaza perfect pentru preparate fine, cu sos delicios si aromat. Reteta de fata este de inspiratie franceza si aduce un strop de delicatete meniului vostru de iarna.
 



Timp total
40 min


Nivel dificultate
Mediu



Numar portii
4


Publicat 


Ingrediente:
12 pulpe de iepure
o portocala bio
optional, 50 ml vin alb chardonnay sau sec ( sau sampanie)
optional, o lingurita de miere sau zahar
50 ml smantana lichida
o lingurita cu varf de amidon
cateva crengute de cimbrisor proaspat
sare
piper (negru sau multicolor, macinat fin)
 
Mod preparare:
Pulpele de iepure sunt foarte mici si delicate, asa ca le vom pregati cu grija sa nu se usuce carnita lor frageda. Se spala, se scurg putin si se pun in tigaie cu foarte putin ulei de masline. Se presara sare peste ele, se intorc pe toate partile, sa fie usor gatite. Se toarna vinul alb si se lasa sa fiarba putin, cateva minute, la foc mediu, fara capac, sa se evapore alcoolul. Apoi se adauga sucul de la o portocala, o lingurita de coaja rasa de portocala (bio) si se pune capacul, lasandu-le la foc mic cam o jumatate de ora, sa fie bine gatite.



Ulterior se adauga o lingurita de cimbrisor tocat marunt ( sau mai putin daca vi se pare aroma prea puternica), 4 linguri de portocala tocata cubulete de 1 cm (fara pielita), sare, piper dupa gust. Se amesteca si se lasa sa fiarba un minut. Apoi se toarna smantana lichida si amidonul dizolvat in ea (puneti amidonul in smantana rece, apoi il dizolvati si abia dupa aceea turnati in sosul cald, altfel aveti cocoloase). Se amesteca mereu pana la ingrosarea sosului.

Se serveste cu piure de cartofi cu unt si cateva lingurite de piure de cartof dulce cu suc de portocale.





Pulpele de iepure raman fragede si suculente, iar sosul este foarte fin si matasos, le inglobeaza foarte delicat. Se simte foarte placut explozia de aroma a cubuletelor de portocala in sosul fin si parfumat. Sare se pune dupa gust, dar nu exagerati.



Picaturile rosii-portocalii din farfurii sunt un piure-mousse de cartof dulce cu suc de portocale. Completeaza perfect cromatica si subliniaza aromele din farfurie. Am folosit cimbrisor cu aroma de citrice, o specialitate deosebit de aromata, fina, diferita de cimbrul clasic, care este puternic si aspur, ca aroma. Daca folositi cimbru clasic, puneti foarte putin. Pentru situatii festive, vinul se poate inlocui cu sampanie, de preferat demi-seaca. Daca sucul de portocale nu e dulceag, iar sosul vi se pare acrisor, adaugati o lingurita de miere in sos, spre final.



Pofta buna!