Musaca de cartofi si vinete


 
 
Autor
Musacaua este un fel de mancare de origine turceasca si este foarte raspandit in regiunea Dobrogei, datorita influentelor vecine. Foarte gustoasa, este un fel de mancare consistent, de iarna, cu carne tocata de vita intre straturi de legume.
 



Timp total
80 min


Nivel dificultate
Mediu



Numar portii
4


Publicat 


Ingrediente:
300 gr carne tocata vita ( poate fi si amestec porc sau miel cu vita)
3 cartofi mari
2 vinete
suc de rosii
o ceapa
sare
piper
cimbru uscat
pesmet
optional, cascaval ras
 
Mod preparare:
Cartofii se curata de coaja si se prajesc rondele, apoi se scurg pe un servetel. Eu am ales o varianta mai dietetica, am fiert cartofii in coaja, i-am curatat, i-am taiat rondele si i-am pus ca prim strat intr-o tava termorezistenta, unsa cu putin ulei. Carnea se caleste impreuna cu ceapa taiata marunt in putin ulei. Se condimenteaza cu sare, piper, cimbru, optional si boia. Se adauga sucul de rosii si se fierbe pana cand sosul scade si se ingroasa foarte mult. Puteti sa folositi bulion diluat cu apa si veti obtine un sos de rosii gros si intens ca aroma. Dupa ce s-a racit putin, carnea se pune peste cartofi, cu tot cu sosul din tigaie.



Vinetele taiate rondele se prajesc in foarte putin ulei. Pentru ca multe soiuri de vinete sunt amare, este bine sa lasati mai intai rondelele cu sare intr-o sita, sa se scurga toata zeama amaruie, apoi le spalati cu apa rece, le stoarceti bine, le sarati, optional le pudrati cu faina si le prajiti.



Peste vinete se adauga un strat de suc de rosii



In final, se presara pesmet ( optional si cascaval ras). Reteta traditionala cere ca peste vinete sa se verse 1-2 oua batute si amestecate cu o canuta de smantana. Apoi se adauga branza si pesmetul. Fiindca preparatul devine astfel foarte greu de digerat, am omis acest strat, dar voi puteti sa continuati dupa reteta clasica.





Se coace la 180 grade, 30-40 de minute. Fiindca deja toate ingredientele sunt preparate ( mai putin oul, in cazul in care il puneti), timpul de gatire este destul de redus, mai mult cat sa se intrepatrunda aromele.



Este foarte gustoasa, se serveste cu salata de muraturi, in special cu castraveti murati. Sa aveti pofta!