Somon fraged cu crusta crocanta


 
 
Autor
Somonul este un peste deosebit de pretios din punct de vedere nutritional, asa ca merita gatit cu atentie, pentru a-i pastra valororii acizi omega 3.
 



Timp total
12 min


Nivel dificultate
Mediu



Numar portii
1


Publicat 


Ingrediente:
file de somon bio (sau salbatic) cu piele
ulei de masline
sare
piper
ierburi aromatice
 
Mod preparare:
Fileul de somon se spala, se curata usor de solzi, se presara cu sare, piper si ierburi aromatice si se pune intr-o tigaie unsa cu ulei de masline. Tigaia trebuie sa fie calda, se lasa 2 minute la foc mediu spre mare, apoi se reduce focul , se pun 3 linguri de apa in tigaie si se acopera cu capac. Se continua gatirea inca 8 minute. In acest timp, somonul nu se intoarce, el se gati in vaporii formati in tigaie. Pielea se va transforma intr-o crusta crocanta delicioasa, iar carnea va fi frageda si suculenta, placut aromatizata.



Francezii numesc acest tip de gatire " à l`unilateral", pentru ca nu intoarceti deloc somonul, ci il gatiti doar pe partea cu pielea. Cand e gata, se stropeste cu cateva picaturi de suc de lamaie sau lime, proaspat stors, si e gata de degustare.



Vedeti cat e de fraged in sectiune. In poza, am fost completat cu un pesto de leurda si servit cu risotto de leurda si rosii cheery grilate. Un deliciu! Pofta buna!