Paine integrala de casa


 
 
Autor
Nu exista nimic mai primitor decat mirosul de paine calda, de casa, cu crusta crocanta si miez moale si pufos. Astazi vom face o paine adevarata, din grau integral, doar cu apa, sare si putina drojdie.
 



Timp total
60 min


Nivel dificultate
Mediu



Numar portii
4


Publicat 


Ingrediente:
800 gr faina integrala
400 ml apa calduta
2 linguri de ulei de floarea soarelui
un plic de drojdie uscata
o lingurita de sare
 
Mod preparare:
Daca faceti paine de casa, manual, intai de toate trebuie sa stiti ca orice aluat dospit iese bine, daca e framantat cu multa pasiune, in liniste si cu sentimente bune. Nu va fie frica, nu fiti stresati, ganditi-va doar la ceea ce faceti si veti simti perfect momentul cand e de ajuns de bine framantat si cata faina cere aluatul. Personal, am inceput sa fac o paine foarte buna, doar cand am renuntat complet la a mai masura in gramaje exacte si am facut doar ce stiam ca trebuie sa fac, foarte linistita. A face paine este o experienta minunata, aproape merita traita ca un ritual de pace si liniste si implinire, nu degeaba se spune ca painea e sfanta.



Si acum sa ne suflecam mainile si sa ne apucam linistiti de treaba. Punem apa calduta intr-un castron mare de plastic. Adaugam drojdia, o lingura de ulei, sarea si amestecam usor. Un varf de cutit de zahar se poate adauga, pentru a ajuta drojdia, dar nu e obligatoriu. Cand drojdia e dizolvata, se adauga incet faina, amestecand cu o lingura de lemn, constant. Cand aluatul devine vrea vartos, se incepe amestecarea cu mana, faina adaugandu-se treptat, pana cand aluatul nu mai e lipicios, se desprinde usor de pe mana si e elastic. Atunci nu mai adaugati deloc faina, scoateti aluatul din bol si il framantati pe blat cu miscari de intindere si pliere , timp de 15-20 minute. Aluatul se lucreaza usor, nu e greu. Timpul se framantare ajuta glutenul sa se dezvolte si aluatul sa creasca frumos. Apoi faceti o bila mare, o ungeti usor cu ulei si o puneti in castron sa creasca.



Cand puneti aluatul la crescut, se spune ca e bine sa ii faceti cruce si sa ii spuneti in gand un " Doamne ajuta!". Apoi, cu smerenie, se ia un prosop de bucatarie curat si se acopera castronul, se mai acopera cu o patura sau un prosop mare si gros si se lasa o ora la crescut. In acest timp, aluatul se dubleaza, cel putin.

Apoi se scoate aluatul pe blatul infainat usor, se framanta putin si se taie in 4 bucati egale.. Se da forma de bila fiecareia, se aplatizeaza usor, se infaineaza suprafata si se acopera iar, lasandu-le iar la crescut.



Dupa ce cresc inca 30 de minute, se cresteaza. In poza am aratat diferite taieturi.







Urmeaza acum coptul painii. Etapa foarte importanta. Daca doriti sa iasa painea cu coaja crocanta, se incalzeste cuptorul la 200 grade, se introduce tava cu painile formate si se lasa 10 minute , apoi se reduce focul la 180 de grade si se mai coc inca 30 de minute.Cand introduceti tava in cuptor, le mai faceti o cruce si iar un Doamne ajuta!. Cand sunt gata, sunt rumene, miros divin si suna a gol daca le ciocaniti pe baza.





Se lasa sa se raceasca pe un gratar.







Painea se lasa la racit, iar timpul parca abia trece. Mirosul este paradisiac, suntem atat de aproape de a degusta aceasta minunatie, dar ne trebuie ceva rabdare, ca doar rabdarea e rupta din Rai ,asa ca painea asta, deci ne inarmam cu rabdare si asteptam.





Daca vreti sa gustati painea calduta, o rupeti cu mana. Daca ati asteptat sa se raceasca, urmeaza a 3-a cruce cu cutitul si iata sectiunea:



Este moale, pufoasa , elastica, iar coaja... Chiar divina! Sa aveti pofta, oameni buni!



Faina are grade diferite de absorbtie, in functie de tipul de grau, asa ca sa nu va mire daca veti folosi gramaje diferite decat cele date de mine. Important este sa obtineti acel aluat elastic si nelipicios. Spor la treaba!