Acasa    MondoChefs    Top retete        Feluri de mancare        Ingredient        Retete dupa origine        Speciale        Altele        


Nu esti inregistrat.  Login     EN FR ES 


 

   
Paine integrala de casa
Categorii: Retete de post / Retete vegetariene /
 


Autor

Nu exista nimic mai primitor decat mirosul de paine calda, de casa, cu crusta crocanta si miez moale si pufos. Astazi vom face o paine adevarata, din grau integral, doar cu apa, sare si putina drojdie.
 

 

Timp total
60 min

Nivel dificultate
Mediu

Numar portii
4

Publicat 
 


Ingrediente:

800 gr faina integrala
400 ml apa calduta
2 linguri de ulei de floarea soarelui
un plic de drojdie uscata
o lingurita de sare


Mod preparare:

Daca faceti paine de casa, manual, intai de toate trebuie sa stiti ca orice aluat dospit iese bine, daca e framantat cu multa pasiune, in liniste si cu sentimente bune. Nu va fie frica, nu fiti stresati, ganditi-va doar la ceea ce faceti si veti simti perfect momentul cand e de ajuns de bine framantat si cata faina cere aluatul. Personal, am inceput sa fac o paine foarte buna, doar cand am renuntat complet la a mai masura in gramaje exacte si am facut doar ce stiam ca trebuie sa fac, foarte linistita. A face paine este o experienta minunata, aproape merita traita ca un ritual de pace si liniste si implinire, nu degeaba se spune ca painea e sfanta.



Si acum sa ne suflecam mainile si sa ne apucam linistiti de treaba. Punem apa calduta intr-un castron mare de plastic. Adaugam drojdia, o lingura de ulei, sarea si amestecam usor. Un varf de cutit de zahar se poate adauga, pentru a ajuta drojdia, dar nu e obligatoriu. Cand drojdia e dizolvata, se adauga incet faina, amestecand cu o lingura de lemn, constant. Cand aluatul devine vrea vartos, se incepe amestecarea cu mana, faina adaugandu-se treptat, pana cand aluatul nu mai e lipicios, se desprinde usor de pe mana si e elastic. Atunci nu mai adaugati deloc faina, scoateti aluatul din bol si il framantati pe blat cu miscari de intindere si pliere , timp de 15-20 minute. Aluatul se lucreaza usor, nu e greu. Timpul se framantare ajuta glutenul sa se dezvolte si aluatul sa creasca frumos. Apoi faceti o bila mare, o ungeti usor cu ulei si o puneti in castron sa creasca.



Cand puneti aluatul la crescut, se spune ca e bine sa ii faceti cruce si sa ii spuneti in gand un " Doamne ajuta!". Apoi, cu smerenie, se ia un prosop de bucatarie curat si se acopera castronul, se mai acopera cu o patura sau un prosop mare si gros si se lasa o ora la crescut. In acest timp, aluatul se dubleaza, cel putin.

Apoi se scoate aluatul pe blatul infainat usor, se framanta putin si se taie in 4 bucati egale.. Se da forma de bila fiecareia, se aplatizeaza usor, se infaineaza suprafata si se acopera iar, lasandu-le iar la crescut.



Dupa ce cresc inca 30 de minute, se cresteaza. In poza am aratat diferite taieturi.







Urmeaza acum coptul painii. Etapa foarte importanta. Daca doriti sa iasa painea cu coaja crocanta, se incalzeste cuptorul la 200 grade, se introduce tava cu painile formate si se lasa 10 minute , apoi se reduce focul la 180 de grade si se mai coc inca 30 de minute.Cand introduceti tava in cuptor, le mai faceti o cruce si iar un Doamne ajuta!. Cand sunt gata, sunt rumene, miros divin si suna a gol daca le ciocaniti pe baza.





Se lasa sa se raceasca pe un gratar.







Painea se lasa la racit, iar timpul parca abia trece. Mirosul este paradisiac, suntem atat de aproape de a degusta aceasta minunatie, dar ne trebuie ceva rabdare, ca doar rabdarea e rupta din Rai ,asa ca painea asta, deci ne inarmam cu rabdare si asteptam.





Daca vreti sa gustati painea calduta, o rupeti cu mana. Daca ati asteptat sa se raceasca, urmeaza a 3-a cruce cu cutitul si iata sectiunea:



Este moale, pufoasa , elastica, iar coaja... Chiar divina! Sa aveti pofta, oameni buni!



Faina are grade diferite de absorbtie, in functie de tipul de grau, asa ca sa nu va mire daca veti folosi gramaje diferite decat cele date de mine. Important este sa obtineti acel aluat elastic si nelipicios. Spor la treaba!


Voteaza


Trebuie sa fii inregistrat(a) pentru a putea vota. Login




 

 


   
Google+ Follow Me on Pinterest

 
 
        Aperitive
        Clatite
        Deserturi
        Feluri principale
        Garnituri
        Paste
        Retete craciun
        Retete de post
        Retete la cuptor
        Retete vegetariene
        Salate
        Sosuri
        Supe si ciorbe


 
 
        Ficatei
        Retete ardei
        Retete avocado
        Retete banane
        Retete capsuni
        Retete carne tocata
        Retete cartofi
        Retete cu fructe
        Retete curcan
        Retete de iepure
        Retete de porc
        Retete dovlecei
        Retete fructe de mare
        Retete goji
        Retete kiwi
        Retete miel
        Retete orez
        Retete peste
        Retete pui
        Retete rata
        Retete rosii
        Retete vinete
        Retete vita
 
 
        Retete africane
        Retete americane
        Retete argentiniene
        Retete asiatice
        Retete australiene
        Retete austriece
        Retete braziliene
        Retete caraibiene
        Retete chinezesti
        Retete cipriote
        Retete egiptene
        Retete elvetiene
        Retete evreiesti (israeliene)
        Retete exotice
        Retete frantuzesti
        Retete germane
        Retete grecesti
        Retete indiene
        Retete Insulele Reunion
        Retete italiene
        Retete libaneze
        Retete macedonesti
        Retete marocane
        Retete mexicane
        Retete olandeze
        Retete orientale
        Retete pakistaneze
        Retete portugheze
        Retete romanesti
        Retete rusesti
        Retete sarbesti
        Retete spaniole
        Retete thailandeze
        Retete tunisiene
        Retete turcesti
        Retete unguresti


 

 
Copyright © 2018, mondocucina.ro

Developed by IQCapital
Education: eastchance.com | bursemaster.ro
Food and lifestyle: mondocucina.ro | recipesfantasy.com | mondorecipes.com | mondorecetas.es | mondecuisine.fr | retetedevis.ro